Lessenreeks Qi-gong


Beste Qi-gonger of geïnteresseerde,

Sterk staan vanuit ontspanning is in onze maatschappij van wezenlijk belang geworden. Bewustzijn en inzicht van de verbinding tussen lichaam en geest helpen hierbij. En het helpt ook voor je gezondheid!

Ik heb weer een nieuwe Qi-gong reeks van 7 lessen gepland! Als je mee wilt doen dan hoor ik dat graag zo spoedig mogelijk. Bij voldoende aanmeldingen gaat de cursus door. Voel je vrij om deze mail door te sturen aan anderen in je (vrienden)kring die mogelijk interesse hebben. Graag zelfs. Vechtkunst ervaring is niet nodig, want Qi-gong is geen vechtkunst. Mocht ik je per abuis gemaild hebben en je van mijn verzendlijst afgehaald wilt worden, geef dat dan s.v.p. aan via een retourmail.

In de periode van 8 mrt t/m 26 apr 2019 start ik op vrijdagavonden van 20.30u-21.45u opnieuw een lessenreeks Qi-gong.
8 mrt: start van de lessenreeks
15 mrt
22 mrt
5 apr: theorieles
12 apr
19 apr: variaties
26 apr: laatste les in de reeks
Let op: vrijdag 29 maart (tussen les 3 en les 4) valt uit, dan is er GEEN les!

Voor hen voor wie Qi-gong nieuw is volgt hieronder wat informatie over Qi-gong:
Qi-gong is een oefenpraktijk uit de Chinese gezondheidsleer en gebaseerd op de Daoïstische leer (o.a. Yin/Yang principe). Aandacht is er voor:

 • gewrichten
 • wervelkolom
 • ademhaling
 • energiecirculatie
 • meditatie

Gezondheidsvoordelen van Qi-gong zijn:

 • vergroting van je lichaamsbewustzijn
 • zuivering van energie en lichaam
 • kalmeert en versterkt het zenuwstelsel (en immuunsysteem)
 • energiecirculatie (deblokkering, loslaten opgeslagen trauma’s)

Je leert ook sterk te staan vanuit ontspanning. De oefeningen versterken je skelet, pezen, bindweefsel, en zenuwen.

In de cursus leer ik je een aantal basisprincipes en -oefeningen aan die in een dagelijkse basis routine van 15 minuten (of desgewenst langer natuurlijk) opgenomen kunnen worden. Doel is dat je de oefeningen zelf in een dagelijkse routine opneemt. M.a.w. in deze cursus leer ik je zelf te vissen dan dat ik je elke week, het hele jaar door, een vis (Qi-gong les) geef. Qi-gong leent zich uitstekend voor deze vorm van overdracht omdat je geen partner nodig hebt en de oefeningen simpel aan te leren zijn. Eén les zal de theoretische achtergronden behandelen uit het Daoïsme. Ik heb gemerkt dat wat theoretische basis kan helpen in de discipline om na de lessenreeks zelf door te gaan. De kosten zijn 87,50 euro voor de hele lessenreeks, te voldoen op de eerste les. Indien je teveel data niet kunt heeft het geen zin om mee te doen omdat de lessenreeks een opbouw kent. Je kunt wel aangeven dat je op de hoogte gehouden wilt worden voor de volgende lessenreeks, of kijk op mijn website www.moai.nl .
Herhalers van de 7-lessenreeks kunnen meedoen tegen het gereduceerde tarief van 65 euro voor 7 lessen.

Aanmelding of vragen kunnen gemaild worden naar mij, Houwke@moai.nl, of naar Home of Zen.

Over Houwke Ong:
Ik beoefen ruim 30 jaar verschillende vormen van vechtkunsten als judo, karate, tai chi en aikido. In ben momenteel docent/instructeur (3de dan) bij de Aikido Stichting Arnhem. Qi-gong is de gezondheidstegenhanger van Tai-chi. Qi-gong is geen vechtkunst, Tai-chi in de basis wel (hoewel je dat soms niet zou zeggen vanwege het langzame karakter van de bewegingen). In China wordt Qi-gong in combinatie met Tai-chi beoefend. Qi-gong en Tai-chi zijn eigenlijk twee kanten van dezelfde medaille en beide zijn gebaseerd op de Daoïstische leer, die mijn warme belangstelling heeft. Qi-gong, Aikido, Daoïsme, meditatie zijn onderdelen in mijn spirituele ontwikkeling als mens, naar wijsheid en gezondheid. Dit alles gestoeld op de energiestromen in je lichaam en de verbinding tussen lichaam en geest.

Praktische Informatie

Start datum:
 • 8 maart 2019

Overige data:
 • 15 maart 2019
 • 22 maart 2019
 • 5 april 2019
 • 12 april 2019
 • 19 april 2019
 • 26 april 2019
Aanvang: 20:30
Einde: 21:45
Kosten: € 87,50 voor 7 lessen, € 65,00 voor herhalers

Inschrijven
De aanvraag is verstuurd. U ontvangt een e-mail met verdere instructies.